Äggproduktion och M.J

...This is it...

Igår var vi på studiebesök hela dagen!
Åkte från skolan vid halv 9...lr ja vi skulle åkt då iaf men vi blev en aning försenade :P

Men vår första destination var iaf Pelle & Lisa där vi först kollade hur det gick till när äggen kom in och sedan genomgick alla undersökningar och sorteringar för att sedan packas och levereras till handlarna.

Han som visade oss runt pratade hela tiden om hur bra hönsen hade det i sina inredda burar med värprede, sandbad och sittpinnar och att det var bäst för då fick dom minst sjukdomar, minst kannabalism osv. om man jämförde med frigående och KRAV.
Men när vi sedan åkte och kollade på hönsen kunde iaf inte jag titta på dom hönsen och ärligt säga:
- Gud vad bra dom har det!

Nej, för dom har det ju inte bra...de sitter 8 höns i en liten bur där de går runt varandra för att överhuvudtaget kunna röra sig, deras sittpinnar är av plast så varje gång nån annan höna stöter till dom så glider dom av, underlaget de går på består enbart av ett galler med stora hål så att så lite skit som möjligt ska kunna samlas, sandbadet (som är ett "sågspånsbad") var avstängt när vi var det och värpredet består av en plastmatta (ni vet en såndär man torkar av fötterna på) i en liten låda.
Å sen sa han att en hade bråck i äggledaren så dom fick en påse som hängde ner där bak...vaddå EN??? En i varje bur då lr?
...för d va då närmare sanningen...
...visst klart de blir utslitna av att lägga ägg varje dag men ska dom se ut sådär? :S
Så nä...dom har det inte bra...och de skulle kunna ha det mycket bättre om inte allt bara handlade om pengar...

Så nä dom kan klaga hur mycke som helst på att KRAV-höns får mycket sjukdomar, dom får iaf utföra de beteenden dom är skapta för å göra tex gå utomhus och picka i marken!

Sen blev jag lite fundersam över en sak....de säger att alla frigående och KRAV-höns plockar av varandra fjädrarna...men Segerstads frigående höns hade väl fjäderdräkterna kvar?? :S

 


Efter studiebesöket hos Pelle & Lisa åkte vi till Wången å kollade på stallen och kikade lite på hästarna, vi käkade även lunch där...som fattig student hade man ju pastasallad me sig istället för att paya 70 spänn för lunchen där ;)

 

Vi åkte sedan vidare till vår lärare Astrid som är veterinär och just byggt en ny veterinärstation och nytt stall i samma byggnad. Där gjorde vi även ett ultraljud på Jennys vovve men det fanns inga puppisar som det såg ut iaf :P

 


 

Efter detta skyndade vi vidare till Anton (går i min klass) som har en stor mjölkgård med 267 kor.
Han hade det lite annorlunda mot vad man brukar se, bla hade han en karusell istället för det vanliga mjölkrobot eller mjölkgrop.
Och hans kalvar hade kalvhyddor utomhus.

När vi varit där fick vi äntligen åka hem frusna in till märgen...

 


 

Å kom inte tillbaka till lägenheten förren runt 17....å då var det bara att slänga i sig lite mat, duscha, springa ut med hunden och ta bussen till stan för då var det bio som gällde och This is it med Emelie, min kusin och min moster :)

Helt klart sevärd...man får en helt annan uppfattning om honom, han brann verkligen för det han gjorde!
Man fick dock en väldig klump i magen när man såg hur mycket ALLA verkligen ville ha den här sista showen när man nu vet hur det slutade ...

PoK

 

 


Kommentarer
Postat av: Alma

Mjölkkaruseller är väldigt förvirrande första gångerna.. "Stod det inte en brun ko här nyss?" ;)

Nej, dem på skolan hade fjäderdräkten kvar, vad jag vet. Men sen var det inte så mkt höns.. Om man jämför Pelle&Lisa, antar jag.

2009-11-14 @ 22:06:06
URL: http://almaleicht.blogg.se/
Postat av: Jenny

Hihi, sötZorba, vill du maila den bilden till mig=)

Jag höll på att börja grina när vi såg hönsen:S

2009-11-16 @ 16:55:16
URL: http://jenzanobaileyz.blogg.se/
Postat av: Elin

Vi plockade många av hönsen på Segerstad sista gången jag var där inne för att de var så söndepickade.

...vi elever fick inte alltid se hur illa vissa djur mådde =/

2009-11-19 @ 18:56:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0